Care este secretul unui somn de calitate si cum il putem imbunatati?

secretul unui somn de calitate

În ciuda importanței somnului pentru sănătate și bunăstare, mulți adulți au dificultăți în a dormi suficient în mod constant. Potrivit statisticilor, milioane de oameni din întreaga lume suferă de o tulburare de somn. Tulburările de somn sunt deosebit de frecvente la adulții în vârstă și implică o varietate de probleme, inclusiv dificultăți în a adormi sau a sta adormit pe durata de timp dorită, pauze episodice ale respirației în timpul somnului și sindromul picioarelor neliniştite care provoacă mișcarea necontrolată a picioarelor.

Ce putem face pentru a ne îmbunătăți somnul?

Dincolo de efectele somnului asupra sănătății, a nu dormi suficient poate duce la accidente auto, erori medicale sau alte greșeli la locul de muncă.

Pentru a încuraja un somn mai bun, comunitatea medicală încurajează adulții să aplice în viața lor o „igienă a somnului” bună, cum ar fi limitarea sau evitarea cofeinei și nicotinei, evitarea pauzelor de somn în timpul zilei, oprirea dispozitivelor cu ecrane digitale cu cel puțin o oră și jumătate înainte de culcare, mișcarea fizică zilnică și practicarea unor tehnici de relaxare înainte de culcare. 

De asemenea, se știe că sănătatea mintală este strâns legată de un somn de bună calitate, iar că  insomnia este mai frecventă la persoanele care suferă de depresie sau anxietate.

Persoanele cu scop în viață dorm mai bine

Un studiu recent a lansat posibilitatea ca somnul să fie afectat de gradul în care cineva simte că viața lui are un scop sau un sens. Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au descoperit că persoanele care au un scop în viață au raportat că dorm mai bine, chiar și atunci când s-au luat în considerare vârsta, sexul, rasa și nivelul de educație.

În cadrul studiului, echipa a chestionat peste 800 de persoane cu vârste între 60 și 100 de ani despre scopul lor în viață și calitatea somnului lor. Chiar dacă participanții la studiu s-au încadrat în categoria vârstnicilor, echipa consideră că concluziile studiului s-ar putea aplica tuturor.

Cei care au simțit că viața lor are sens au fost cu 63% mai puțin predispuși de a suferi de sindromul de apnee în somn și cu 52% mai puțin predispuși de a experimenta sindromul picioarelor neliniștite; ambele afecțiuni fiind asociate cu somnul de calitate slabă.

De ce este bine să ai un scop în viață?

Dezvoltarea unui sentiment de scop în viață poate transmite simultan și alte beneficii pe lângă un somn de o calitate mai bună. Cercetările au conectat experimentarea unui scop în viață de o varietate de alte rezultate pozitive, inclusiv o mai bună funcționare a creierului, un risc redus de atac de cord și chiar un venit mai mare. Pentru o igiena de somn de calitate superioara incercați produsele Auping.

Pat - Masa